Europa trece în a doua etapă în lupta împotriva Covid-19. Acuzată că a întârziat gestionarea pandemiei Covid-19, Uniunea Europeană va accelera procedura de autorizare a vaccinurilor îmbunătățite pentru a răspunde la noile variantele ale virusului, a anunțat comisarul pentru sănătate Stélla Kyriakídou duminică, 14 februarie.
„Am decis că un vaccin îmbunătățit anti-Covid nu va mai trebui să parcurgă toate etapele de autorizare ”, a spus ea cotidianului german Augsburg General.
„Prin urmare, va fi mai rapid să avem vaccinuri adecvate disponibile, fără a reduce criteriile de siguranță”, a adăugat comisarul.
Kyriakídou este membru al unui nou grup de lucru, condus de comisarul pentru industrie, Thierry Breton, pentru a elimina blocajele din fabricile de producție și pentru a ajusta producția la noile variante.
Comisia Europeană a fost criticată pe scară largă pentru începerea lentă a campaniilor de vaccinare împotriva Covid-19 în țările UE, datorită atât procedurilor de certificare pentru primele vaccinuri considerate prea lungi în comparație cu Regatul Unit sau în Statele Unite, dar și cu privire la comenzile de vaccinare .
Chiar dacă a recunoscut că nu este „mulțumită” de situația actuală, comisarul pentru sănătate s-a pronunțat împotriva criticilor. „Este greșit să afirmăm că am făcut doar greșeli”, a spus ea, argumentând că UE a reușit să asigure furnizarea a 700 de milioane de doze de vaccin până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al acestui an.
În timp ce vaccinările din primul trimestru al anului 2021 au început încet, în al doilea trimestru ar urma o recuperare și, până la sfârșitul lunii septembrie, UE se așteaptă să fi primit doze suficiente de la producătorii autorizați pentru a acoperi peste 70% din populația sa, a spus Kyriakídou.
Cristian Bușoi, reprezentantul Parlamentului European în relația cu Agenția Europeană a Medicamentelor, a fost informat de către EMA cu privire la începerea evaluării accelerată a vaccinului CVnCoV, produs de CureVac, devenind după revizuire al patrulea vaccin anti-Covid.
Kyriakídou a reiterat, de asemenea, opinia Comisiei că închiderea frontierelor nu era o armă eficientă împotriva infecțiilor. „Cred că este greșit să ne întoarcem într-o Europă cu frontiere închise, cum s-a întâmplat în martie 2020”, a spus ea.
Germania va impune interdicții de intrare pentru călătorii din Republica Cehă și regiunea Tirolului austriac, începând de duminică pentru a preveni răspândirea de noi variante.